Ενδεικτικές υποθέσεις πελατών μας

The Scotch Whisky Association

swa-logo
ΤΗΕ SCOTCH WHISKY ASSOCIATION (SWA)

To σωματείο ΤΗΕ SCOTCH WHISKY ASSOCIATION (SWA) (Δ/ση: Quartermile Two, 2 Lister Square, Edinburgh, EH3 9GL, Scotland, web: www.scotch-whisky.org.uk) ιδρύθηκε για την προστασία και την εκπροσώπηση όλων των εταιρειών της Σκωτίας που παράγουν το γνήσιο σκωτσέζικο ουίσκι. Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικές υποθέσεις στις οποίες εκπροσωπήσαμε το σωματείο αυτό κατά διαφόρων παραγωγών οινοπνευματωδών ποτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό βασιζόμενοι στο Νόμο περί Σημάτων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

clear shot glass
SWA κατά της εταιρείας ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΚΙΣΣΑΜΟΣ, Γ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ ΑΒΕ

Η εταιρεία Οινοποιία Ποτοποιία ΚΙΣΣΑΜΟΣ, Γ. Κουτσουρέλης ΑΒΕ με σκοπό να εκμεταλλευθεί την προτίμηση του ελληνικού καταναλωτικού κοινού στο σκωτσέζικο ουίσκι, παρασκεύασε και διέθεσε στην αγορά οινοπνευματώδες ποτό συσκευασμένο σε φιάλες κατά τρόπο που προκαλούσε σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό ως προς το είδος του ποτού και την προέλευσή του. Η ετικέτα στη φιάλη έφερε με κεφαλαία γράμματα τον τίτλο “SCOT”, είχε απεικόνιση χαρακτηριστικής σκωτσέζικης ενδυμασίας και κάτω από την απεικόνιση έφερε θυρεό αγγλικού τύπου, ενώ τα περισσότερα γραμματικά στοιχεία ήταν αγγλικά, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κοινό να θεωρεί ότι επρόκειτο για σκωτσέζικο ουίσκι.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφασή του 3581/87 δέχθηκε την Αίτηση του SWA και διέταξε μεταξύ άλλων την παύση της κυκλοφορίας του προαναφερόμενου ποτού και την απόσυρση από την αγορά των ήδη υπαρχόντων.

SWA κατά της εταιρείας ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΡΖΑΝΑΚΗΣ ΟΕ

Η εταιρεία ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΕΡΖΑΝΑΚΗΣ ΟΕ παρήγαγε και διέθετε στην ελληνική αγορά ποτό με τον τίτλο “GOLDEN CROWN WHISKY” το οποίο ενδεχομένως περιείχε μικρή ποσότητα γνήσιου ουίσκι. ΄Εφερε δε στην ετικέτα της φιάλης του απεικόνιση Άγγλου φρουρού, στο κάτω μέρος της οποίας αναγράφονταν η ένδειξη “ΟΥΙΣΚΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ”.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφασή του 8077/76 δέχθηκε την Αίτηση του SWA και διέταξε μεταξύ άλλων την παύση της παραγωγής και διάθεσης του προαναφερθέντος προϊόντος.

SWA κατά του Απόστολου Βαμβούνη

Ο Απόστολος Βαμβούνης παρήγαγε και διέθετε στην αγορά οινοπνευματώδη ποτά με τυπωμένα στην ετικέτα της φιάλης τους 1) την ένδειξη “BLACK LION, FINEST BLENDED WHISKY” και απεικόνιση κεφαλής λέοντος και 2) την ένδειξη “AILISSBURN, THE FINEST WHISKY” και απεικόνιση μονόκερω και βασιλικού θυρεού.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφασή του 3155/76 δέχθηκε την Αίτηση του SWA και μεταξύ άλλων απαγόρευσε στον αντίδικο την παραγωγή και πώληση των εν λόγω οινοπνευματωδών ποτών.

SWA κατά της εταιρείας Α. και Γ. ΓΕΩΡΓΑ ΟΕ

Η εταιρεία Α. και Γ. ΓΕΩΡΓΑ ΟΕ παρασκεύαζε και διέθετε στην κατανάλωση ποτό ουδεμία σχέση έχον με ουίσκι, το οποίο έφερε στη συσκευασία του την ένδειξη “Σκωτικό Ουίσκι”, τις λέξεις “ΤHE GOLDEN HORSESHOE”, την απεικόνιση αλόγου περιβαλλόμενου από πέταλο καθώς και διάφορα άλλα στοιχεία που είχαν σκοπό να παραπλανηθεί το καταναλωτικό κοινό ως προς την προέλευση του ποτού που παρασκεύαζε.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφασή του 1261/76 δέχθηκε την Αίτηση της SWA και διέταξε την αντίδικο να αποσύρει από την αγορά το ανωτέρω αναφερόμενο προϊόν εντός 25 ημερών.

SWA κατά του Sven Brassat

Ο Sven Brassat, κάτοικος Γερμανίας, κατέθεσε τη δήλωση Διεθνούς Σήματος “Glen Dowan” (αρ. διεθνούς κατάθεσης 1068184) με επέκταση στην Ελλάδα για ουίσκυ και λοιπά οινοπνευματώδη ποτά, η οποία έγινε αρχικά δεκτή στην Ελλάδα με την απόφαση αρ. 1046/22.02.2017 του Εξεταστή της Υπηρεσίας Σημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Η Διοικητική Επιτροπή Σημάτων με την υπ΄αρ. 212/2018 απόφασή της έκανε δεκτή την ανακοπή της SWA κατά της αρχικής απόφασης, με το αιτιολογικό ότι η λέξη “Glen” που περιέχει το σήμα του καθ’ού, η οποία μάλιστα αποτελεί προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, παραπέμπει αναμφισβήτητα στη Σκωτία και κάθε χρήση της για προϊόντα μη σκωτικής προέλευσης είναι παραπλανητική και δημιουργεί κίνδυνο σύγχυσης ως προς την προέλευση, τη φύση και την ποιότητα των προϊόντων.

Προς μεγάλη μας τιμή λάβαμε συγχαρητήριο γράμμα από το σωματείο,
το οποίο αποτελεί αναγνώριση της αποτελεσματικότητας της νομικής μας δραστηριότητας.
The Scotch Whisky Association_
0 +
Έτη εμπειρίας
0 +
Πελάτες
0 +
Υποθέσεις Διανοητικής Ιδιοκτησίας
0 +
Ανταποκριτές
Scroll to Top